Mitä on katutaide

Katutaide on käännettävissä englannin kielen sanaparista street art. Käydyissä keskusteluissa katutaide yhdistetään helposti pelkkään graffititaiteeseen, mikä on tulkintana suppea ja virheellinen. Hankkeessa ei ole kyse graffittiseinistä tai ”vapaista maalauspaikoista” – vaan jostain laajemmasta. Wikipedia tarjoaa tällaisen näkemyksen:

Street art is art, specifically visual art, developed in public spaces — that is, ”in the streets
The term can include traditional graffiti artwork, sculpture, stencil graffiti, sticker art, wheatpasting and street poster art, video projection, art intervention, guerrilla art, and street installations.

Typically, the term street art or the more specific post-graffiti is used to distinguish contemporary public-space artwork from territorial graffiti, vandalism, and corporate art

Artists have challenged art by situating it in non-art contexts. ‘Street’ artists do not aspire to change the definition of an artwork, but rather to question the existing environment with its own language. They attempt to have their work communicate with everyday people about socially relevant themes in ways that are informed by esthetic values without being imprisoned by them.”

Lähde: Wikipedia: Street Art

Anssi Vallius paneutuu hyvin katutaiteen juuriin ja siihen mikä on katutaiteen suhde kaupallisuuteen.

”Perinteinen kaupunkikuva on iskostunut niin syvälle asukkaiden mieliin, että sitä ei uskalleta tai edes tajuta mahdolliseksi muuttaa. Hitaassa konservatiivisessa ilmapiirissä ollaan tyytyväisiä sodasta selvinneeseen ja sen jälkeen suurin ponnistuksin itse rakennettuun turvalliseen ympäristöön.”

”Tavalliselle kansalaiselle ei juurikaan jää mahdollisuuksia vaikuttaa oman kaupunkiympäristönsä visuaalisuuteen. Tämä on ongelma, koska kaupunki on elävien yksilöiden muodostama yhteisö ja demokraattinen kohtauspaikka, ei kliininen ja eristetty tuotannon ja kulutuksen kehä. Virkeään kaupunkiin kuuluu asukkaiden välinen vuorovaikutus ja keskustelu ja sen pitää myös näkyä. Juuri tähän katutaide teoksillaan pyrkii.”

Lähde: Katutaiden ympäristöesteettisin silmin – ajatuksia julkisen tilan käytöstä Suomessa (8.2.2005 Anssi Vallius)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s