Oulun katutaide ry:n vuosi 2017

Oulun katutaide ry:n vuosi 2017 oli varsin toiminnallinen ja yhdistyksellä oli kaksi merkittävää projektia: Kaaos-hankkeen mahdollistama Summer of Street Art ja Suomi100 –juhlavuoden ohjelma. Kaaos-hankkeen rahoitus mahdollisti myös työntekijän palkkaamisen yhdistykselle ja sitä kautta toimintaa oli erittäin paljon.

Yhdistyksen hallitus toimi aktiivisesti, mutta jäsenpohja ei merkittävästi kasvanut. Aktiivisten toimijoiden vähyys asettaa toiminnan jatkuvuudelle haasteita. Voisikin sanoa niin, että yhdistyksen toiminta nauttii suosiota oululaisten parissa mutta tämä ei valitettavasti heijastu jäsenmäärän ja aktiivimäärän kasvuun.

Merkittävien hankkeiden päätyttyä yhdistyksen toiminta siirtyi 2017 talviunille aktiivien keskittyessä muihin projekteihin.

Hallituksen toiminta

Hallitus kokoontui kauden aikana 4 kertaa. Hallitus keskusteli lisäksi ajankohtaisista tapahtumista Facebookin ryhmässään ja tiedotti tekemisistään yhdistyksen verkkosivuilla ja Facebook-sivuilla sekä sähköpostitse.  Puheenjohtajana toimi Petteri Parhi.

Vuoden 2017 kauden päättävä jäsenkokous venyi vuoden 2018 lokakuulle.

Talous

Yhdistyksen talous oli vakaalla pohjalla. Tulot muodostuivat hankerahoituksista sekä erilaisten tilaustöiden komissioista. Menot koostuivat hankkeiden toteutuskustannuksista sekä avoimista työpajoista. Jäsenmaksuja ei kerätty.

Tapahtumat

Vuoden 2017 alussa avattiin yhteistyössä Oulun kaupungin kanssa uusitun Kuusisaaren maalauskilpailu. 

Norjalainen Teg vieraili Oulussa Polar Bear Pitchingin yhteydessä ja häntä autettiin järjestelyissä.

Yhdistys haki Kaaos-hankkeeseen ehdotuksellaan mukaan ja hanke sai 20 000 euroa rahoitusta suunnitelmalleen.

Oulun sisäbiitsihalliin toteutettiin muraaliteos maaliskuussa.

Jäsenkokous pidettiin huhtikuussa.

Yhdistys käynnisti Kaaos-hankerahoituksella Summer of Street Art –projektin. Projektia veti palkattuna työntekijänä Tommi Pasanen ja projektissa oululaiset nuoret ovat järjestivät katutaidepäivät mm. Tuirassa, Kiimingissä ja Oulun keskustassa B17-kulttuurifestarien osana. Katutaidepäivään on kuulunut kuntalaisille avoin työpaja sekä taiteilijavierailu, jolla on jätetty jotain pysyvämpää väriä tapahtumapaikan läheisyyteen.

Kesä-heinäkuussa Kuusisaaressa pienempien sähkökaappien maalauksen toteutti oululainen Maver ja suurempien muuntamokoppien maalauksen Salla Ikonen.

Kesäkuussa Jussi TwoSeven teki teoksen Valkiaisjärven alikulkuun.

Yhdistys haki ja sai Suomi100 –juhlarahoitusta. Suomi100 -hankkeessa toteutettiin neljä työpajaa: Tukikohta 1.6.2017, Mitä mielesä 18.6.2017, Katufestivaali B17 (12.8.), Oulun Musiikkivideofestivaalien katutaidepaja (24.8.). Tapahtumasta erillisiä Suomi100-taiteilijavierailuja oli kaksi – Aleksi Pohjavirta (Pokkitörmä, Oulu) ja M.H. (Myllytulli, Oulu). Summer of Street Art ja Suomi100 -hankkeiden päätapahtuma oli Väritä Kaukovainio, johon osallistui 16 katutaiteilijaa ja lisäksi tapahtumassa oli yleisölle avoin seinä. Hankkeen myötä yli 200 oululaista kokeili katutaiteen tekoa, n. 20 taiteilijaa toteutti teoksia ja kymmenet tuhannet näkivät katutaiteen tuomaa väriä Oulun kaupunkikuvassa.

Tapahtumaan liittyen ostoskeskuksen vanha Spar-rakennus maalattiin katu- ja graffititaiteilijoiden voimin. Maalaaminen alkoi osin torstaina 14.9. ja yleisöllä oli maalausmahdollisuus sunnuntaina. Kiinteistön maalaamiseen saatiin lupa kiinteistön omistavalta ja sitä hallinnoivalta Osuuskauppa Arinalta. Tapahtuman taiteilijat valittiin mukaan kutsuperiaatteella ja tapahtumaan osallistuu taiteilijoita Oulusta Helsinkiin. Lisäksi taidetta oli tekemässä alueen koulun opiskelijoita sekä muita katutaiteen ystäviä.

Yhdistyksen aktiivit ovat vetäneet työpajoja eri ryhmille. Kaksi työpajaa toteutettiin osana Yhdessä koettua -tapahtumasarjaa sekä Muhokselle toteutettiin teos paikalliseen Taiteiden yöhön. Weeran werstaalle toteutettiin myös pieni työpaja.

Osana yhdistyksen toimintaa olemme auttaneet erilaisia tilaajia ja tekijöitä kohtaamaan toisensa. Osa hankkeista on edelleen kesken, mutta esimerkiksi Kuusisaareen on saatu jo taidetta aikaiseksi. Autoimme myös Camp Undergroundin osana ollutta taiteilijakaksikkoa toteuttamaan teoksen Myllytulliin. Kevään korvilla Haukiputaalla alikulkutunneli sai uuden ulkoasun alueen asukkaiden iloksi.

Yhdistys toteutti katutaideoppaan osana Summer of Street Art –hanketta. Opas auttaa katutaidetapahtumien järjestäjiä toteuttamaan omia tapahtumia Oulussa.

Yhteenvetona vuonna 2017 järjestettiin erittäin aktiivisesti toimintaa Summer of Street Art ja Suomi100 –projektien tiimoilla.

Jäsenkokouksen järjestämisen venyessä yhdistyksen kautta toteutettiin vuonna 2018 seuraavaa toimintaa:

  • Kulttuurirahaston tukema katukulttuuriprojekti KatKu ry:n kanssa niin, että valmistelu toteutettiin yhdessä ja KatKu toteutti lopulta varsinaisen kenttätyön. Projekti toteutettiin kesän 2018 aikana.
  • Salla Ikosen suomenhevosaiheinen teos Hollihakaan.
  • Katutaidejamit su 16.9. tukikohdalla

Jäsenkokous kutsuttiin koolle lokakuuksi 2018. Viimeinen hallituksen kokous pidettiin ennen jäsenkokousta.

Lisäksi tiedotettiin erilaisille kyselijöille tilaustöiden toteutusmahdollisuuksista ja katutaiteen tekemisen mahdollisuuksista Oulussa.

Tulevaisuuden näkymät

Yhdistys on taloudellisesti vakaissa kantimissa, mutta toimintaan tarvittaisiin lisää aktiivisia jäseniä. On myös pohtimisen arvoista, tulisiko toimintaa muuttaa jollain tavoin jotta toiminnan pariin saataisiin uusia jäseniä.

Oulussa 24.9.2018,

Petteri Parhi
Oulun katutaide ry:n puheenjohtaja 2015-2017

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s