Oulun katutaide ry:n vuosikokous 2016

Oulun katutaide ry piti vuosikokouksensa torstaina 28.5.2016. Kokouksessa annettiin tili- ja vastuuvapaus vanhalle hallitukselle ja valittiin yhdistykselle uusi hallitus. Kokouksessa käytiin läpi yhdistyksen toimintakertomus, mikä antaa varsin tarkan kuvan viime vuoden toiminnasta.

Oulun katutaide ry:n toimintakertomus 2015: 

Yleisesti vuodesta

Oulun katutaide ry toimi 2015 ensimmäistä toimintavuottaan. Tätä aiemmin yhdistyksen toimintaa oli harjoiteltu parin vuoden ajan pilottihankkeella, josta oli erityisesti 2014 saatu aikaan näkyviä teoksia kaupunkikuvaan. Vuoden 2015 aikana toimintaa alettiin virallistamaan yhdistyksen kautta ja samalla tavoitteena oli laajentaa toimijapohjaa.

Ensimmäinen vuosi oli toiminnan muodon hakemista. Osittain tavoitteet olivat selkeät – lisää taidetta katukuvaan – mutta myös muuta toimintaa tuli kehittää. Yleisesti yhdistyksen ensimmäisenä vuonna vähän kaikki on kesken ja tarvitsisi työtä – jäsenhankinta, talouden kehittäminen, itse toiminta jne.

Toiminnan keskeisenä haasteena olivat hallitusjäsenten henkilökohtaiset kiireet, jotka vaikuttivat vuoden aikana aikaan saatuihin tuloksiin.

Jäsenhankinnassa onnistuttiin osin hyvin, osin huonosti. Hyvin onnistuttiin taiteilijajäsenten hankkimisessa ja voidaan sanoa, että yhdistys edustaa hyvin oululaisia katutaiteilijoita. Sen sijaan jäsenhankinta ei onnistunut taiteen ”kuluttajien” eli muiden kuin taiteen tuottamisesta kiinnostuneiden henkilöiden saralla. Tätä ei suuremmin ehditty analysoimaan, mutta tulevaisuutta ajatellen jäseniksi tarvitaan monenlaisia ihmisiä – myös sellaisia jotka haluavat kuulua yhdistykseen sen päämäärien edistämiseksi vaikka eivät itse taidetta tuottaisikaan.

Yhdistyksen taiteilijajäseniä kysyttiin monenlaisiin projekteihin mukaan. Osa oli kaupallisia, osa ei. Selvänä kehityskohteena tulevaisuutta varten on taiteilijoiden portfolioiden tuotteistaminen helpommin markkinoitavaan muotoon. On vaikea tarjota tekijää tilaajalle, kun tyyli on avoin.

Lokakuussa yhdistyksen puheenjohtajalle myönnettiin kaupunkisuunnittelupalkinto tunnustuksena työstä vireämmän Oulun eteen.

Yleisesti monia kiinnostavia avauksia tehtiin, mutta maaliin saatiin vietyä huomattavasti harvalukuisempi joukko projekteja. Yleisesti voisi sanoa, että kaikkiin kulttuuriaiheisiin tapahtumiin liittyy rahan niukkuus, mikä rajoittaa tekemistä. Tilaustöiden osalta aikaa vie byrokratia ja päätöksenteko, vaikka sinällään itse prosessi mahdollistaisi nopeammankin etenemisen.

Yhdistyksellä oli vuoden päätteeksi 22 henkilö- ja yhteisöjäsentä.

Hallitus

Puheenjohtaja Petteri Parhi

VPJ Martu Väisänen

Sihteeri Sini Marjakangas

Taloudenhoitaja Kimmo Paananen

Hallituksen jäsen Lasse Rimpilä

Hallituksen jäsen Timo Tyynismaa

Varajäsen Konsta Ojamaa

 

Hallitus kokoontui yhdeksän kertaa

 

Toiminta

Yhdistystoiminnan tärkeimpiä tapahtumia vuoden ajalta.

Yhdistys perustettiin 9.3.2015. Hallitus järjestäytyi huhtikuussa ja yhdistysrekisteriin saatiin merkinnät kesäkuussa.

Yhdistys ylläpiti katutaidekarttaa, johon on merkitty useita teoksia Oulun alueelta. Kartta on käytettävissä verkko- ja mobiilisovelluksilla.

Talous

Yhdistyksen taloudenhoitaja avasi yhdistykselle tilin OP Ouluun.

Yhdistys keräsi jäsenmaksuja henkilöjäseniltään. Lisäksi yhdistyksellä oli kolme yhteisöjäsentä.

Suurimman tuloerän muodostivat toteutetuista teoksista saadut palkkiot. Ensimmäisenä vuonna oli hyvin vähän menoja.

Yhdistys haki suoraa sponsoria yhden suomalaisen huipputaiteilijan saamiseen Ouluun paikalliselta yritykseltä, mutta hanke ei lopulta edennyt. Samalla kuitenkin koestettiin mesenaattimalli, jossa yksittäinen yritys voisi toimia jonkin teoksen mesenaattina ja mahdollistajana.

Taide

Kesäkuussa koettiin pieni takaisku, kun Intiössä ollut vapaa katutaideseinä suljettiin tilan isännöitsijän päätöksellä. Syynä pidettiin roskaamista – toisaalta kunnollisia roska-astioita ei lähialueella myöskään ollut.

Tilaa kulttuurille ry sai toimitilansa ulkoseinän vapaaksi seinäksi. Oulun katutaide ry toimi yhdyssiteenä seinän ja taiteilijoiden välillä.

Kauppurienkatu 5:n kohdalla sijainneeseen Kivisydämen hissin työmaa-aitaan toteutettiin yhdistyksen jäsenten toimesta laaja teoskokonaisuus. Teoksen tekemiseen osallistui neljä taiteilijaa. Teokset ehtivät olla n. kuukauden näkyvillä ennen kohteen valmistumista. Teoksista saatiin hyvää palautetta, vaikka taiteilijat saivat toteutusvaiheessa monenkirjavaa palautetta katutaiteesta ylipäätään.

Näkyvin ja työllistävin hanke oli saada Kivisydämeen taidetta maan alle ennen pysäköintitilan avautumista. Yhdistys etsi taiteilijoita ehdolle ja järjesti kilpailutuksen, jossa tilaaja valitsi jatkoon Pietu Kotilan ja Jukka Hakasen. Tätä ennen käytiin tutustumassa pintoihin rakenteilla olevassa tilassa. Teoksista toteutui lopulta Hakasen teos.

Tinatiellä olleeseen urheilukentän pukuhuonekoppiin toteutettiin teos, joka sai erinomaista palautetta tilaajalta ja urheilukentän käyttäjiltä.

OP Oululle välitettiin tilaustyölle tekijä Lääketieteen Killan kiltatalo Valhallaan.

Soittajankankaalle toteutettiin Oulun Energian tilauksesta kolme taideteosta muuntamokoppeihin. Teosten toteutus viivästyi useaan otteeseen, kun kohteet eivät olleet maalauskunnossa. Teoksista vastasivat lopulta Timo Tyynismaa ja Jukka Hakanen ja viimeiset teokset toteutettiin syyskuussa.

Värttöön Pohjantien alitukseen tehtiin avoimen haun kautta yksi seinä. Työhön osallistui neljä taiteilijaa, joista jokainen toteutti omia osioitaan yhteiseen kokonaisuuteen.

Yhdelle alueen suurista yrityksistä tarjottiin mahdollisuutta toimia taidemesenaattina kansainvälisen tason taiteilijavierailun mahdollistamiseen. Yritys ei tarttunut tilaisuuteen.

Vuoden aikana haettiin muutamaan yksityiseen tilaustyöhön tekijöitä.

Tapahtumat ja yhteistyö

Yleisesti yhteistyö Oulun kaupungin virastojen ja toimijoiden kanssa toimi erinomaisesti. Kaupunginvarikolta saatiin käyttöön maksutta liikenteenohjausvälineistöä. Viranomaiset auttoivat selvitystöissä ja yleisesti ilmapiiri oli katutaiteelle positiivinen.

Yhdistys osallistui toista kertaa Vectorama-tapahtumaan. Yhdistyksen jäsenet pohjustivat tarvikevarastoina toimineet kontit ja järjestivät peliaiheisen Street Art Battlen. Vectorama palkitsi pienimuotoisesti raadin suosikit.

Nuorten ystävät ry:n kanssa toteutettiin Pokkitörmälle työpaja. Nuorten ystävät toteutti omatoimisesti työpajan ja yhdistys hoiti taustaprosessit työpajan mahdollistamiseksi.

Heinäkuussa viriteltiin yhteistyötä Oulun katutanssien kanssa, mutta hanke ei toteutunut.

Suomi-Venäjä-seuran kanssa toteutettiin yhteinen katutaidetyöpaja. SVS vastasi kustannuksista ja hankki Stas Bags –nimisen taiteilijan Pietarista ohjaamaan työpajaa. Työpajaan osallistui n. 10 henkilöä. Toteuttiin Värttöön muraali.

Oulun Musiikkivideofestivaalien aikaan toteutettiin Valveen piha-alueella yhteistyössä Real Dealin kanssa katumaalaustapahtuma.

Keskusteltiin EU-rahoitteisen ”Kaupunkimaalarit” –hankkeen aloittamisesta. Tässä hankkeessa palkattaisiin järjestettäisiin nuorille työllistymistä ja työelämätaitoja edistävää toimintaa yhdessä jonkin paikallisen yhteistyökumppanin kanssa. Toiminnan päämuoto olisi katutaiteen tuottaminen asiantuntijoiden johdolla. Hanketta pohjustettiin mutta sitä ei käynnistetty vuoden 2015 aikana.

Qstockin kanssa neuvoteltiin teoksen toteuttamisesta, mutta teosta ei lopulta tehty tapahtuman yhteyteen. Yhdistyksen jäsenet tekivät festarien aihetta sivuavan teoksen omatoimisesti Pokkitörmän alikulkuun.

Liikuntakeskus Hukan kanssa pohjustettiin tulevia taideprojekteja. Tälle vuodelle aiottu teos siirrettiin seuraavalle vuodelle. Yhdistys kuitenkin selvitti mitä julkisen pinnan maalauslupa edellyttää ja tarvittavat luvat saatiin hankittua jo tälle vuodelle.

Taiteilijavierailua ja työpajaa Ruotsista pohjustettiin pitkään, mutta sitä ei lopulta saatu aikataulujen puolesta toteutettua.

Oulun Energialta tiedusteltiin mahdollisuutta toteuttaa lasten taidetyöpaja Ritaharjussa Oulun Energian hallussa oleviin muuntamoihin. Keskustelu ei edennyt muutamaa viestiä pidemmälle.

Materiaalista avustusta saatiin K-Rauta Äimärautiolta. Make Your Mark avusti materiaaleissa eri töiden yhteydessä. Real Deal tarjosi maalit musiikkivideofestareiden yhteishankkeeseen.

Media

Yhdistys oli vuoden aikana useita kertoja positiivisessa valossa alueen mediassa. Yhdistyksen puheenjohtaja oli tyypillisesti haastateltavana ja jutut käsittelivät katutaidetta kaupunkitilassa sekä yhdistyksen toimintaa.

Yhdistys antoi haastatteluita mm. seuraaviin medioihin:

  • Kalevan Parempi Oulu –videoblogaus
  • Kansan uutiset
  • Kalevan kulttuurisivut
  • Yle
  • Kaltio

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s