Näin syntyi vapaa graffitiseinä Ouluun

Oulussa on ollut vapaa seinä katutaiteen tekoa varten kesän 2014 alusta alkaen. Seinä saatiin lopulta Linkki-hankkeen kautta aikaiseksi. Seinästä on kiittäminen Antti Takaloa sekä Anni Saviaroa, joka kertoo seinän synnystä näin:

Olin mukana Linkki -hankkeessa 1.11.2013 – 30.5.2014. Tavoitteekseni muodostui saada graffiti- ja katutaidetta Ouluun erityisesti vapaan graffitiseinän muodossa. Vapaa seinä tarkoittaa, että kuka tahansa milloin tahansa voi käydä tekemässä graffiteja tai muuta katutaidetta kyseiseen seinään. Oulun ensimmäinen vapaa graffitiseinä saatiin Intiöön kesällä 2014.

Graffiti- ja katutaide on vakiinnuttanut paikkansa jo monessa Suomen kaupungissa, mutta Oulussa asia on ollut pitkään lapsenkengissä. Oulussa on paljon katutaiteentekijöitä ilman paikkaa jonne tehdä rauhassa teoksia. Teosten tekemisen ollessa luvallista teoksien tekemiseen voi käyttää aikaa, jolloin teoksista tulee parempia. Itse taiteen tekemisen lisäksi seinä antaa myös konkreettisen paikan käydä katselemassa teoksia.

 

Linkki -hankkeen innostuttiin ajatuksesta ja sain apua ajatuksen toteuttamiseen. Alku oli hidasta, sillä kaupungin puolesta kukaan ei uskaltanut vastata ehdotukseeni Intiössä sijaitsevaan seinään liittyen. Viesteissä myös kuulsi yleinen olettamus, että kaikenlaiset graffitit ovat sotkemista ja ’töhryjä’. Kuitenkin oulun kaupungin kiinteistömanageri Markku Palola ehdotti Intiössä sijaitsevia Oulun kaupungin työpajojen takaseiniä, jotka sopivatkin tarkoitukseen alkuperäistä seinää paremmin, ja päästiin lähemmäs tavoitetta. Lopulta lupa seinään saatiin myös kaupungin työpajoilta ja vapaa graffitiseinä oli sääntöjä ja pieniä käyttännön asoita vaille valmis otettavaksi käyttöön.

 

Vapaaksi graffitiseinäksi Intiössä sijaitsevat kaupungin työpajojen takaseinät sopivat loistavasti. Junaratojen varret ovat perinteisiä graffitipaikkoja, joten sijainti on suoraa luonteva teosten tekemiselle. Katsojiakin teoksille tulee päivittäin junamatkustajien muodossa. Junat hidastavat vauhtia työpajarakennusten kohdalla ja ovat monesti jopa pysähdyksissä, joten aikaakin teoksia on nähdä. Parhaimmillaan seinistä teokset vaihtuvat päivittäin ja paikalla onkin tiuhaan teoksiaan vaihtava ulkoilmagalleria oululaisille.

 

Linkkihanke tilasi paikallisilta pitkään graffiteja tehneiltä teilijoilta teoksen vapaan seinän julkistamiseksi. Teos oli nähtävissä pari viikkoa, jonka jälkeen siihen graffiteille luonteenomaisesti maalattiin päälle uusi teos. Teokset onkin tärkää taltioida valokuvin, sillä seinässä teos ei pysy kauaa.

 

Itse koen, että tärkein tekijä vapaan graffitiseinän saamiselle oli rinnastaa se muuhun taiteiseen. Graffiteilla on edelleen huono maine sotkemisena, vaikka se on hyvin monimuotoista. Vapaa seinä antaa mahdollisuuden sen kehittyä ja se on oiva paikka tutustua monille vieraaseen taiteen muotoon.

 

Vapaa graffitiseinä sai julkisuutta Kalevassa, Ylen paikallisradiossa ja ylen internetisivuilla. http://yle.fi/uutiset/oulu_sai_ensimmaisen_vapaan_graffitiseinan/7395920

Linkki -hanke on kulttuuri- ja liikuntahanke, jossa ovat mukana Oulun ja Helsingin kaupungit. Lisätietoa hankkeesta: Antti Takalo 0447038278 antti.takalo@ouka.fi.

Yhteystiedot:

Anni Saviaro
anni.saviaro@gmail.com
0400 687231

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s